Daha Dikkatli Konuşmasını Saygıyla Rica Ediyorum

Daha Dikkatli Konuşmasını Saygıyla Rica Ediyorum
Hükumetin, çözüm sürecine ilişkin İmralı izleme komitesi oluşturulmasıyla ilgili kararına yönelik olarak,Tayyip Bey'in söylediği, benim haberim yok, izleme komitesini doğru bulmuyorum, buna sıcak bakmıyorum şeklindeki televizyon kanalları üzerinden yaptığı eleştirel beyanı, bardağı taşırmış ve Tayyip Bey ile Hükümet arasında yaşanan  gerginliği, hiçbir yoruma ihtiyaç göstermeksizin açık ve net bir şelkilde ortaya koymuştur.

Bülent ARINÇ'ın, Tayyip bey'e yönelik olarak bugün (21/03/2015) yaptığı bomba etkisi yapan açıklamalarıyla, Tayyip Bey'e verilmek istenen mesajları,aşağıda belirteceğimiz şekilde özetleyebiliriz.

Evet, siz Başbakan iken çözüm sürecini başlatan kişisiniz, ancak, şu anda siz  Cumhurbaşkanı olarak sorumsuz bir makamdasınız, bugün, çözüm süreciyle ilgili olarak alınan ve alınacak olan tüm kararların sorumluluğu, Hükümetimize aittir.

İzleme komitesi oluşturulması dahil, çözüm süreciyle ilgili olarak alınacak olan kararları almaya, bu kararların sorumluluğunu üzerinde taşıyan Hükümetimiz yetkilidir.

Bu konularda size bilgiler veririz, sizi bigilendiririz, zaten Başbakanla yaptığınız haftalık görüşmelerde, Milli Güvenlik Kurulu toplantılarında, Cumhurbaşkanlığı Sarayında yapılan Bakanlar Kurulu Toplantılarında, MİT Müsteşarı ve çözüm sürecinin aktörleri olan Bakanlarımız vasıtasıyla,süreçle ilgili olarak size gerekli bilgiler verilmektedir.

Bu itibarla, aksini iddia etmenize rağmen, İmralıda yapılacak olan görüşmelerle ilgili olarak izleme komitesi oluşturulacağı konusunda da, pekala bilgi sahibisiniz, bu konuda bilgi sahibi olmadığınızı beyan ederek, televizyonlar kanalıyla,ulu orta açıklamalar yaparak Hükümetimizi eleştirirseniz bunu kabul edemeyiz.

Böyle yaparsanız, hem siz, hem de Hükümetimiz yıpranır, siz de üzülürsünüz.

Siz Hükümetin aldığı kararları televizyonlardan ulu orta eleştirmeyin, ancak bu konularda söyeleyeceğiniz ve eleştireceğiniz hususlar olursa, bunu sizin özgün fikriniz olarak dinleriz ve saygı duyarız, kapalı kapılar ardında sizinle yapılan görüşmelerde karşı görüşlerinizi açıklayabilir, gerekli eleştirileri yapabilirsiniz.

Siz, uygun bulmasanız, sıcak bakmasanız da, biz Hükümet olarak,İmralı İzleme Komitesi oluşturma konusunda kararlıyız.

Bu ilk değil, siz bu hatalı çıkışları sürekli yapıyorsunuz, izleme komitesiyle ilgili bu son çıkışınıza benzer çıkışları, önceki bazı olaylar sebebiyle de yaptınız, artık bu hatalı çıkışlarınızı tekraralamazsanız, hem sizin için ve hem de Hükümetimiz için çok iyi olur.

Bundan sonra daha dikkatlii konuşmanızı sizden saygıyla rica ediyorum.

Evet, Sayın ARINÇ'ın, Tayyip Beyden bir daha tekrarlamamasını rica ettiği hususlar ve  Tayyip Bey'e vermek istediği mesajlar bunlardır. Sayın ARINÇ'ın beyanları o kadar açık ve nettir ki, kimse, aksini iddia etmeye ve yalanlamaya, yanlış anlaşıldık demeye kalkışmamalıdır.

Sayın ARINÇ; çok kibar,diplomatik,saygılı ve dikkatli bir dil kullanmış ise de; bu Tayyip Bey'e kibarca yapılan bir uyarı olup, Tayyip Bey'e verilen, lütfen haddinizi biliniz, görev, yetki ve sorumluluklarınızı gözden geçiriniz anlamına gelen bir muhtıradır.

Yazımıza başlık yaptığımız;”DAHA DİKKATLİ KONUŞMASINI SAYGIYLA RİCA EDİYORUM”uyarısı, çok dikkat çekicidir.Dikkat edilirse, istirham veya arz etmiyor, emir anlamına gelen, ast makamların üst makamlara karşı sarf etmemesi ve yazışmalarda yer vermemesi gereken “rica ediyorum” ifadesi, altı çizilecek önemde bir ifade tarzıdır.

Tayyip Bey; toplu açılışlar bahanesiyle Denizlide yaptığı propaganda mitinginde, ARINÇ'ın bu muhtırasına değinmemiş ise de, televizyonlardan da verilen Denizlide daha sonra Sivil Toplum Kuruluşlarına hitaben yaptığı konuşmasında; Sayın ARINÇ'a dolaylı olarak cevap anlamına gelen beyanlarda bulunarak, kendisinin doğrudan halkın oylarıyla seçilen bir cumhurbaşkanı olduğu, bu seçimle, başkanlık sistemine fiilen geçildiği iması kokan, yeni bir dönemin açıldığı, parlamenter sistemin fiilen ortadan kalktığı,kendisinin siyaset yapmakla eleştirilemeyeceği, kendisinin konu mankeni olmadığı, siyaset yapmaya hakkının olduğu, hatırlatmalarını yapma gereğini duyarak, Hükümete karşı hodri meydan demiştir.

Sayın ARINÇ'ın; Hükümet kanadının topluca görüşünü ifade ettiğini, daha önce Hükümet olarak üzerinde görüşüp itifak ettiklerini zannettiğimiz Tayyip Bey'e yönelik eleştiri ve uyarılarını içeren bugünkü çıkışı ve Tayyip Bey'in buna Denizliden verdiği cevaba bakılırsa, kaçak saray ile Hükümet arasında oluşan çatlak ve gerginliğin, önümüzdeki günlerde daha da tırmanacağını söyleyebiliriz.

Ancak, bu değerlendirmemizde mahcup da olabiliriz, zira, özgül ağırlığı olan Sayın ARINÇ'ın, daha önceki benzer çıkışlarından sonra, Tayyip Bey karşısında geri çekilerek sessizliğe gömüldüğüne, bu çıkışlarının şaka olduğuna da tanık olunmuştur!

Olacakları, hep birlikte yaşayıp göreceğiz.

22/03/2015
Güner YİĞİTBAŞI
İzmir Barosu Üyesi Avukat

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget