Geleceğin Bilim Adamı Öğrenciler Buluşlarını Sergilediler

Ankara’nın sanayi ilçesi olan Yenimahalle’de, Yenimahalle Belediyesinin öncülüğünde, çeşitli üniversite ve okulların katkısı ile 2. Bilim Şenliği düzenlendi.

Ankara Yenimahalle’de Öğrenciler Arasında İkinci Bilim Şenliği Yapıldı
Geleceğin Bilim Adamı Öğrenciler Buluşlarını Sergilediler
Ankara’nın sanayi ilçesi olan Yenimahalle’de, Yenimahalle Belediyesinin öncülüğünde, çeşitli üniversite ve okulların katkısı ile 2. Bilim Şenliği düzenlendi.
İlçenin merkezi yerlerinden Ragıp Tüzün Meydanı’nda düzenlenen bilim şenliğine, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Yenimahalle Endüstri Meslek Lisesi, OSTİM Endüstri Meslek Lisesi, Cebeci Ortaokulu gibi okulların öğrenci ve öğretmenlerinin geliştirdiği projeleri, OSTİM OSB Müdürlüğü ve esnafların maddi desteği ile halka sunuldu.
Bilindiği gibi, “Ankara’nın Yenimahalle ilçesi, sınırları içinde bulunan dünya ölçüsünde bir bilim teknoloji üretim Merkezi ASELSAN, FİŞEKSAN, Ziraat Makineleri üretim tesisleri, Orta Doğunun en büyük sanayi sitesi OSTİM, daha pek çok sanayi siteleri ile bir sanayi kenti konumunda”.
Geleceğin Bilim Adamı Öğrenciler Buluşlarını Sergilediler
Bu konuda bunları söyleyen Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar bilim şenliği konusunda amaçlarını açıklarken (broşürde) şöyle diyordu:
Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, “hayatta en hakiki mürşit (yol gösterici) bilimdir, fendir” sözü tüm çağdaş insanlar gibi Yenimahalle’de yaşayan insanlar için de her zaman yol gösterici olmuştur, olmaya devam edecektir.
Yenimahalle’nin Kent Konseyi olarak biz de, her yerde, her yaşta insan için bilim ve teknoloji diyoruz, bunu söylemeye de devam edeceğiz.
Teknolojinin tüm insanların hayatına girmesinin kaçınılmaz olduğu, yeryüzünün en çok gelişmiş ülkelerinin Endüstri 4,0 ı konuşmaya başladığı bir zamandan geçiyoruz. Gezegenimizde yeni bir dönemin kapıları aralanıyor.
Geleceğin Bilim Adamı Öğrenciler Buluşlarını Sergilediler
Böyle bir dönemde, başta geleceğimiz olan çocuklar ve gençler olmak üzere, tüm insanların teknoloji ile erken buluşup tanışması daha iyi bir gelecek için yaşamsal hale gelmiştir. Bilim ve teknolojideki gelişmelere tutunamayan toplumların uygar dünyadan kopmaları ve yoksul, hiç kimsenin dikkatine almadığı ülkelere dönüşmeleri kaçınılmaz olacaktır.
İçinde yaşadığımız Yenimahalle İlçemizin en ayırt edici özelliğinden biri bölgemizin aynı zamanda bir “Sanayi Kenti” niteliği taşımasıdır.
İlçemizdeki sanayi kuruluşları bilim ve teknolojideki gelişmelerden ne kadar fazla beslenirse, hem kentimizin hem de ülkemizin zenginlik ve refahının aynı ölçüde artacağı bir gerçektir. Bu nedenle bilim ve teknoloji kentlerimizin sokaklarında yaşamalı, evlerimize girmeli, çocuklarımızla tanışmalıdır.
Geleceğin Bilim Adamı Öğrenciler Buluşlarını Sergilediler
Yenimahalle Kent Konseyi olarak, bilim şenliklerinin bunun için düzenliyoruz. İlkini 28 Nisan 2017 tarihinde düzenlediğimiz şenliğin bu yıl ikincisini de yapıyoruz”.
Yenimahalle Ragıp Tüzün Meydanı’ndaki bilim şenliğinde proje stantlarını gezerken, belediye öğrencilere ve vatandaşlara çay, şapka ve tişört, su, balon vb gibi öğrencileri sevindiren şeyler dağıtıyordu. Biz de gösteri stantlarını gezerken, öğrenciler proje çalışmalarını sıraladılar ve bir bilim adamı edası ile çalışmalarını anlattılar.

  1. Sensor algılı hareketli robotlar,
  2. Sumo robotları,
  3. Görme engelliler için akıllı ev otomasyonu;
  4. Karşısına çıkan cisimlere ateş eden robot;
  5. Axi Draw (SD çizim makinesi);
  6. Geri dönüşüm amaçlı hurda malzemeleri kullanarak yapılan devreler ve aletler.
  7. Otomatik fındık kıracağı; 3D yazıcı; plastik enjeksiyon kalıpları,
  8. El kremi ve sıvı sabun yapımı vb; Güneş enerjili motor (Gazi Ün.)
  9. BOO Bilimsel oyun-oyuncak;
  10. Maket uçaklar ve hava basınçlı paraşüt;
  11. Mikroskop kutusu (kartondan)
  12. Tangram ile figür oluşturma;
  13. Yüzük fırlatıcısı (roket denemesi)
  14. Mısır nişastası-su (Nonnewtoniron) Karbonat-sirke ilgili deneyler.
  15. Ayrıca Ankara Ziraat Fakültesinin böcek, kelebek, yaprak koleksiyonu ile doğa açıklamaları ve daha başka çalışma ve etkinlikler tanıtılıyordu.
Projeleri inceleyenler de, “bravo bunlar geleceğin bilim adamları” diyorlardı.
Cevat Kulaksız  

 Cevat Kulaksız

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget