Demokrasiye Kurulan Tuzak Bozulmuştur

Demokrasiye Kurulan Tuzak Bozulmuştur
Bugün (22/04/2018) on beş  CHP Milletvekilinin istifa ederek İYİ Partiye geçmeleri ve İYİ Parti'nin grup kurmalarını sağlayarak seçime girmesinin önünü açmaları, İYİ Parti'nin kurumsal şahsında  demokrasiye, milli iradeye kurulmak istetenen tuzağı bozmuş ve demokrasinin önündeki çok önemli bir engel kaldırılmıştır.
CHP'nin on beş milletvekilini istifa ettirerek İyi Parti'ye geçmelerini ve İYİ Partinin seçimlere katılmasının önündeki engeli kaldırmaları, İYİ Parti için değil, demokrasi adına yapılan  bir fedakarlıktır.
Cumhur Cephesinin baskın seçim kararıyla demokrasiyi ve milli iradeyi avlamak üzere çıktığı baskın seçim avında, kendisi av olmuş ve ava çıkan avlanır sözü bir kez daha gerçek olmuştur.
Biz, Cumhur ittifakına şok yaşatan bu demokratik kararından dolayı, CHP'yi kutluyoruz.
Şimdi, bu yazıyı kaleme alırken bir yandan izlediğimiz Halk Televizyonunda Zamanın Ruhu Programında konuşan HDP'li katılımcı, CHP'nin bu demokratik fedakarlığını, aynı durumda HDP olsaydı aynı şekilde davranır mıydı? Diye sorarak, köprüden önceki son çıkış olan 24.Hazairan baskın seçimi için demokrasi adına CHP'nin yaptığı fedakarlığı itibarsızlaştırmaya çalışmıştır.
HDP'li katılımcının CHP'ye yönelik eleştirisini anlıyoruz, ancak ülkenin de bazı gerçeklerini ve seçmenlerin HDP'ye yönelik takıntılarını dikkate almak da zorunludur. CHP'nin, HDP ile işbirliği yapması halinde başına gelecekler, iktidar tarafından anında teröristlikle ve PKK'lı olmakla suçlanacağı düşünüldüğünde, halk çoğunluğunun nabzını da tutmak zorunda olan CHP'nin; HDP örneği üzerinden, demokrasi adına İYİ Parti lehine yaptığı fedakarlığı, HDP lehine yapmayacağı gerekçesiyle, eleştiri konusu yapılamaz ve bu fedakarlık asla küçük görülemez.
Eminiz ki; aynı mahiyette eleştiriler, bizzat CHP'li olduklarını iddia eden, ancak demokrasinin elimizden kayışını göremeyen bazı kör CHP'liler tarafından da dile getirilecek ve CHP sağ'a kaymakla, sağ'a destek olmakla suçlanacaktır.
Bu suçlamayı yapacaklara şunu söylemek istiyoruz; her parti ve her kişi, haddini bilmek zorundadır,  CHP yönetimi de siyasi gücünü ölçmüş tartmış ve mevcut iktidarı iş başından uzaklaştırarak tek adam rejimine son vermeye tek başına kendi oy gücünün yeterli olmayacağı sonucuna vararak, tek adam cephesine karşı parlamenter demokrasiyi benimseyen İYİ Partiye destek olmaya karar vermiştir. Pragmatik düşünmüştür, sonuç almak istemiştir, politika da zaten bir nevi sonuç alma sanatı değil midir?
Cumhur ittifakına mensup olanlar, CHP'nin demokrasiye kurulan tuzağa son veren bu tutumunu seçim hilesi olarak yaftalamaya çalışarak, aslında  kendilerini tarif etmeye başlamışlardır.
Sürekli söylüyoruz ve yazıyoruz,24.Haziran seçimleri, cumhur ittifakının dışında kalan demokrasi cephesini oluşturan partilerin, birbirlerine karşı kıyasıya  yarışacakları bir seçim değil, insan hak ve özgürlüklerine, kuvvetler ayrılığına, yargı bağımsızlığına, parlamentonun üstünlüğüne dayalı, tek adam yönetime karşı, demokratik parlamenter sisteme geri dönmek için, dayanışma içinde, elbirliği ile çalışacakları ve işbirliği yapacakları hayati önemde, demokrasiyi restore edecek olan bir ön seçimdir.
Bu nedenle, demokrasi cephesinin liderliğini yapan CHP'nin, İYİ Parti'ye verdiği desteği, iyi niyetli ve demokrasi açısından  değerlendirmek gerekir.

22/04/2018
Güner YİĞİTBAŞI 
Hukukçu

Güner Yiğitbaşı

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget