Kim bir milyon ister? - Güner Yiğitbaşı

Yanılmıyorsak, önce kim beş yüz milyon ister diye başlayan o popüler bilgi yarışması,şu anda kim bir milyon ister adı altında ülkemizde de devam ediyor.


Kim bir milyon ister? - Güner Yiğitbaşı

Yanılmıyorsak, önce kim beş yüz milyon ister diye başlayan o popüler bilgi yarışması,şu anda kim bir milyon ister adı altında ülkemizde de devam ediyor.

Fırsat buldukça arada bir izlediğimiz bu eğlenceli bilgi yarışması, aynı format altında birçok ülkede yayınlanmakta.

Bu yarışma programı önceden, ülkemizde değerli tiyatro sanatçımız Kenan IŞIK tarafından sunulurdu.Programın beğenilmesinde, Kenan IŞIK'ın o güzel Türkçe'sinin ve sunumunun etkisini inkar edemeyiz.Bu vesileyle Kenan IŞIK'ı da anmış oluyoruz,kendisine acil şifalar diliyoruz.

Bu yarışma Kenan IŞIK'dan sonra, yine değerli bir tiyatro sanatçımız olan Selçuk YÖNTEM  tarafından sunulmuş ve aynı beğeni ile izlenmiştir.

Sizlerin de çok iyi bildiği gibi, bu bilgi yarışmasının en önemli özelliği,bir milyona kadar çıkan ikramiye miktarı çoğaldıkça soruların zorlaşmasıdır.

Sorular zorlaştıkça, yarışmacıya sunulan jokerler bitmekte ve yarışmacılar kazandıkları garanti parayı tehlikeye atmamak için,yarışmadan çekilmek zorunda kalıyorlar.Bu nedenle, anımsadığımız kadarıyla ülkemizde en yüksek ikramiyeyi kazanan olmadı.

Bu yarışma programının demokrasinin beşiği olan İngiltere de de sunulduğunu farz ederek bu makalemizi yazıyoruz.

Teşbihte hata olmaz, evet,rivayet odur ki; İngiltere de de yayınlanan bu programda,ülkemizde olduğu gibi, en büyük ikramiyeyi kazanan çıkmamış. Bu nedenle, programı sunan televizyoncular bir kampanya başlatmışlar ve bir milyon sterlini mutlaka bir yarışmacının kazanmasını istediklerini açıklayarak, bu açıklamadan sonra yayınlanacak olan ilk programda, bir milyonluk son sorunun çok kolay olacağını ve bir milyonu mutlaka bir yarışmacının kazanacağını günlerce reklam etmeye başlamışlar.

Bu reklamı duyan yarışmacı adayları oldukça heyecanlanmışlar ve sıradaki aday yarışmacılar;bir milyonluk son sorunun çok kolay bir soru olacağı bu yarışmada yarışmacı olabilme şansının kendilerine gülmesi için dualar etmeye başlamışlar.

Yarışma günü gelip çatmış, o gün yarışan beş yarışmacıdan birisi olan ve İngiltere de hukuk okuyan ve hukuk son sınıfta olan genç bir öğrenci; çok güç de olsa,jokerlerin de yardımıyla son soruya kadar gelme başarısını göstermiş ve son sorunun çok kolay olacağına yönelik reklamlara da  güvenerek, kendisinin mutlak surette kazanacağından emin olduğu bir milyonun hayali içinde son soruyu beklemeye başlamış.

Sunucu; genç hukuk öğrencisi yarışmacıyı hazır mısınız diye uyardıktan sonra, bir milyonluk o çok kolay son soruyu sormuş.

Soru şu; geçtiğimiz gün, Avrupa Birliğine giriş müzakereleri halen devam etmekte olan  Avrupa Birliği aday ülkesi,hukukun üstünlüğüne,insan hak ve özgürlüklerine dayalı demokratik Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ana muhalefet partisi CHP'nin Genel Başkanı KILIÇDAROĞLU; konuşması alenen televizyonlarda da yer alan bir kişinin; “ KILIÇDAROĞLU, senin aklın gibi, ipin de çürüktür,açık söylüyorum sen bittin”şeklinde  hakaret ve tehdit içeren etik dışı sözlerine muhatap olmuştur. KILIÇDAROĞLU'na yönelik hakaret ve açık tehdit içeren bu sözler, aşağıda şıkları belirtilen kişilerden hangisi tarafından söylenmiştir?

A-Ülkenin İçişleri Bakanı
B-KILIÇDAROĞLU'nun;CHP'nin seçimli kongresinde konuşan parti içi muhalif rakibi.
C-Ülkenin Adalet Bakanı
D-CHP lideri KILIÇDAROĞLU'nun ortaya çıkardığı bir kaçakçılık iddiasında adı geçen bir mafya babası.

Yukarıda belirttik,hukuk son sınıfta okuyan,öğrenimine göre,etik dışı bazı olumsuzlukların demokratik bir hukuk devletinde asla olamayacağını düşünen, Türkiyede politik etiğin yerlerde süründüğünden habersiz olan genç yarışmacı; herkesin duyabileceği bir şekilde sesli olarak düşünmeye başlar.Türkiye'ye hiç gitmedim,politikacılarını, devlet adamlarını tanımam, bunların siyasi etik ve üslupları hakkında yakın bir bilgim yok.Ancak, bildiğim kadarıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti AB müzakeresi yapan insan hak ve özgürlüklerine,hukukun üstünlüğüne dayalı demokratik bir hukuk devleti, hukuk tahsilim sırasında öğrendiğim bilgileri ve ülkem İngiltere de yaşadıklarımı birlikte değerlendirdiğimde,demokratik bir hukuk devleti olduğu bilinen ve söylenen Türkiye C.Devletinde,devletin Adalet ve  İçişleri bakanlarının;bu hakaret ve tehdit içeren sözleri, ülkenin ana muhalefet partisi liderine yönelik olarak söylemeleri imkansız, sorunun cevabının da çok kolay olduğu reklam edildiğine göre,cevabın sürpriz olması da mümkün değil,bana göre en mantıklı,hukuki ve doğru cevap, (D) şıkkı olmalıdır.

Sunucu;yarışmacı genci son kez uyarır, son kararınız mı?

Yarışmacı, kendisinden çok emin bir şekilde,evet son kararım,cevaplıyorum;doğru cevap (D) şıkkıdır.

Teşbihte hata olmaz,yarışmacı hukuk öğrencisi bu genç İngiliz insanının; ülkemizdeki politik etiğin yerlerde süründüğünden habersiz olarak verdiği bu en kolay ve  doğal cevabı sonunda kaybettiği bir milyon sterlin nedeniyle içine düştüğü halini,siz okurların takdir ve yorumlarına bırakıyoruz.

12/12/2017
Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget