Sayın Gül Aktif Politikaya Geri Dönmeyecektir

AKP ile olan ilişkisini koparmayan Tayyip Bey sağ olduğu ve politikayı bırakmadığı sürece Sayın GÜL'ün aktif politikaya geri dönmesi asla mümkün değildir.

Sayın Gül Aktif Politikaya Geri Dönmeyecektir
Eski Cumhurbaşkanı Sayın GÜL'ün aktif politikaya dönüp dönmeyeceği merak edilmekte ve bu konuda değişik yorumlar yapılmaktadır.

Konuya ilişkin fikrimizi en baştan söyleyelim, Sayın GÜL aktif politikaya geri dönmeyi arzu ediyor olsa da, Cumhurbaşkanı seçilmesine rağmen AKP ile olan ilişkisini koparmayan Tayyip Bey sağ olduğu ve politikayı bırakmadığı sürece Sayın GÜL'ün aktif politikaya geri dönmesi asla mümkün değildir.

GÜL, aktif politikaya dönmek istediğinde, politika yapacağı tek partinin AKP olacağında hiç kimsenin bir kuşkusu bulunmamaktadır.

GÜL, AKP içinde Bakanlık, Başbakanlık ve son olarak da AKP adayı olarak Cumhurbaşkanı seçilerek yedi yıl süreyle Türkiye Cumhuriyetinin Cumhurbaşkanlığını yapan üst düzey bir politikacı olarak, çok doğaldır ki, aktif politikaya  AKP Genel Başkanı ve Başbakan adayı olarak dönmek isteyecektir.

Sayın GÜL, AKP içinde başlatılan başkanlık sistemi tartışmaları nedeniyle kişisel fikri sorulduğunda, tercihini parlamenter sistem lehine kullanmış ve başkanlık sistemine sıcak bakmadığını net bir şekilde açıklamıştır.

Bu itibarla, başkanlık sistemini savunan Tayyip Bey ile parlamenter sistemden yana olan GÜL arasında, sistem konusunda derin bir fikir ayrılığı mevcuttur.

Tayyip Bey tarafsız bir Cumhurbaşkanı olamamış ve AKP ile organik bağını koparmamış ve partinin fiili olarak genel başkanı konumunu devam ettirmektedir.

Başkanlık sistemini getirmek ve başkan olmak için can atan Tayyip Bey'in, bu amacını gerçekleştirmesinde, Sayın GÜL büyük bir engel olup, GÜL'ün AKP içinde aktif politikaya geri dönmesi, Tayyip Bey'in, başkanlık sistemine geçişte havlu atması anlamına gelecek olup, Tayyip Bey'in bu mağlubiyeti kabul etmesi bize göre imkansızdır.

Başkanlık sistemine geçildiğini var saydığımızda, başbakanlık koltuğunun olmayacağı ve başkanlığa da Tayyip Bey talip olarak başkan seçilmek isteyeceği için, Sayın GÜL'ün, geçmişteki kariyerine uygun düşen yegane makam olan başbakan koltuğuna oturamayacağı bir düzende aktif politika yapmak istemeyeceği doğaldır.

Başkanlık sistemine geçilemeyerek bugünkü parlamenter sistem içinde kalınsa dahi, Cumhurbaşkanının görev ve yetkilerini yetersiz gören ve halkın oylarıyla Cumhurbaşkanı seçilmiş olmanın kibiri içindeki Tayyip Bey'in, Anayasayı çiğneme pahasına, ülkeyi Başbakan gibi yönetme eğilimi içinde bulunması nedeniyle, yumuşak mizacı ve siyaset anlayışı gereği, çizmeyi aşacak olan Cumhurbaşkanı Tayyip Bey ile çatışma içine girmek istemeyecek olan Sayın GÜL'ün, Tayyip Bey'in koşan ve çok çalışan bir Cumhurbaşkanı olarak görev yaptığı parlamenter sistem içinde dahi, aktif siyasete geri dönmek istemeyeceğini düşünüyor ve değerlendiriyoruz.

Bu gerçekleri görecek kadar akıllı ve deneyim sahibi olan Sayın GÜL'ün, bugünkü koşullarda, aktif politikaya dönmek istemeyeceğini söylemek kehanet olmasa gerek.

10/03/2015
Güner YİĞİTBAŞI 

İzmir Barosu Üyesi Avukat

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget